BLOG

 

De oorsprong en toepassing van gamification

Beter presteren dan je vrienden op een fitness app, het vaakst inchecken op een locatie of het hoogste op het leaderboard staan in een educatieve app. Tegenwoordig lijkt bijna elke applicatie en website een vorm van motivatie en competitie te bevatten. Dit is het resultaat van de Gamification trend die in 2011 populair werd.

De oorsprong van Gamification is te vinden in de games-industrie. Waar in veel games zoals het populaire World of Warcraft spelonderdelen als ‘achievements’ en ‘quests’ beschikbaar zijn. Dit zijn uitdagingen of opdrachten met een kort verhaal om de speler een doel en richting te geven. Met het bereiken van een dergelijk doel word de speler beloond met bijvoorbeeld badges, titels of punten (vaak in de vorm van ervaring of geld voor je personage).

Met de term gamification in zijn huidige vorm wordt het gebruik van deze spelprincipes en speltechnieken in andere gebieden van media en entertainment bedoeld. Door gamification op de juiste manier toe te passen kan dit saaie taken plezierig maken, iemand motiveren en belonen voor het uitvoeren van een taak en een gebruiker meer betrekken bij een proces. Naast de huidige vorm van gamification in digitale media, wordt het ook al een langere tijd in ‘de echte wereld’ toegepast. Denk maar aan Air Miles, korting-coupons, spaarkaarten en happy hours in de horeca.

Gamification wordt niet alleen ingezet voor commercieel succes, maar ook om de wereld te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is Foldit. Een online puzzle video game ontwikkelt door University of Washington’s Center for Game Science. De puzzels zijn gebaseerd op het vouwen van proteïnen in de kleinst mogelijke vorm. Op deze manier kunnen onbekende proteïnen driedimensionaal worden uitgewerkt. De resultaten hiervan zijn waardevol voor onderzoek naar ziekten en medicijnen.

Een ander leuk idee is The Speed Camera Lottery. Een camera registreert zowel bestuurders die te hard rijden als bestuurders die zich wel aan de snelheid houden. Om de zoveel tijd wordt er een loterijtrekking gehouden waar de bestuurders die zich aan de maximum snelheid hielden kans maken op geldprijzen.

Het concept werd door Volkswagen in Stockholm getest waar de gemiddelde snelheid daalde van 32 naar 25 kilometer per uur. De winnaar van de lotterij won 20,000 krona (iets meer dan €2,000). En de verkoop van Volkswagen Eco auto’s steeg met 84 procent door het delen van deze campagne op Facebook en Youtube.

Wilt u meer informatie, stuur een email naar: volo@mediamixx.net
Auteur: Diederick Wiedemeyer, Mediamixx GmbH

Sorry, the comment form is closed at this time.