BLOG

 

Koffie versoepelt het bedrijfsleven

Bijzonder leerzaam: een bijeenkomst met Nederlandse ondernemers die meer willen weten over hoe het er aan toe gaat in de hoofden van hun Duitse zakenpartners.

Ik voelde me als een kind dat stiekem zijn ouders afluistert, daar in dat monumentale hotel in het Duitse grensstadje Elten. Hier kwamen Nederlandse ondernemers bij elkaar om zich klaar te stomen voor de Duitse markt. Een van de aanwezigen merkte op, dat men bij een Duits bedrijf niet vanzelfsprekend koffie krijgt aangeboden. De andere aanwezigen knikken instemmend. Ik ging bij mezelf te rade wanneer ik voor het laatst was vergeten om mijn gasten koffie aan te bieden. Organisator John Mazeland van de Business Alliance Niederlande Deutschland legt uit: “Duitsers willen graag meteen weten of hun zakenpartner competent is, en komen meteen ter zake. Ze willen snel resultaten zien. Helaas gaat dit vaak ten koste van smalltalk of koffie.” Hij adviseert de aanwezigen gekscherend: “Als u een afspraak in Duitsland heeft, vertrek dan een half uur eerder. Dan kunt u in ieder geval nog een kop koffie drinken in het café om de hoek.” De aanwezigen, overwegend middenstanders, knikken weer instemmend als hij zegt: “De slechte beurt die men maakt door geen koffie aan te bieden, is veel slechter voor het imago dan het zetten van twee koppen koffie teveel.”

Koffie en smalltalk staan symbool voor het informele contact, dat bij zakelijke contacten met Nederlanders zeker niet onderschat moet worden. Terwijl Nederlanders vaak relaxed zijn en ook wel eens te laat komen, is men in Duitsland altijd stipt op tijd. En dan geen 2 minuten voor de afgesproken tijd, maar zeker een kwartier. Bij regen zelfs een half uur: “Dan kan men in de auto nog even de vieze schoenen poetsen”, zegt Jörg Renner, communicatiecoach bij BAND. Wie hem kent, weet dat hij niet vies is van grappige beeldspraak, om dingen te verduidelijken.

Maar zo’n correcte en plichtsgetrouwe Duitser, overdag zeer formeel in de omgang, kan zich ’s avonds in het café zomaar ontpoppen tot een joviale kerel, aldus John Mazeland. Het motto van de Duitsers: ‘Werk is werk en schnaps is schnaps’. Maar het kan vermoeiend zijn, om altijd een bepaalde rol te moeten spelen. Daarom gaf Jörg Renner een stoomcursus in Nederlandse relaxtechnieken: “Lieve Duitsers, gedraag je als mens. Werk aan je charmes: glimlachen, een grapje hier en daar, achterover leunen. Probeer nu eens om niet meteen je map te presenteren, omdat deze zo duur was en zoveel geld heeft gekost.” En nog een paar tips voor een charmeoffensief: Vraag diegene die tegenover je zit eerst naar zijn kinderen. Denk niet als eerste: waar komt hij vandaan? Wat heeft hij voor opleiding? Wat willen we bereiken? Zeg liever: aha, hij heeft twee armen, twee benen, is licht behaard, geen aap, dus hij is van hetzelfde soort als ik. Geef hem de hand, zeg hallo. Dan komt het allemaal goed.” Oh ja, het enige dat dan nog ontbreekt: de koffie.

Claas Möller, Duitse journalist gespecialiseerd in Nederland

Sorry, the comment form is closed at this time.