BLOG

 

Online nieuws: het evenwicht tussen snelheid en accuraatheid

Tegenwoordig kunnen we via het internet rechtstreeks revoluties en verkiezingen volgen en welpjes geboren zien worden. Met de introductie van het wereldwijde web en later de social media en smartphones is het medialandschap drastisch veranderd. Iedereen heeft tegenwoordig de mogelijkheid om te publiceren en er is een drang naar interactieve en live verslaggeving die 24/7 wordt geactualiseerd.

Een journalist moet nu het podium delen met tweeters, bloggers en andere social media-gebruikers die met de migratie naar online nieuws hun intrede hebben gedaan. Met als gevolg dat er een spanningsveld is tussen de cultuur van traditionele journalistiek en de cultuur van online journalistiek. De traditionele journalistiek die waarde hecht aan accuraatheid, verifiëren voor publicatie, balans en neutraliteit staat nu tegenover de online cultuur die de nadruk legt op snelheid, transparantie, partijdigheid, amateur journalistiek en correcties na het publiceren.

De grootste frictie ontstaat tussen snelheid en accuraatheid. Het komt namelijk steeds vaker voor dat nieuwsorganisaties onder druk of door onachtzaamheid te snel informatie publiceren zonder het voldoende te controleren, zoals het bericht dat Johan Cruijff was overleden. De snelheid wordt versterkt door de constante stroom van informatie die burgers met social media-accounts en smartphones oppikken en doorsturen. Kan ondanks het altijd oplettende publiek de juiste balans worden gevonden tussen snelheid en accuraatheid?

Het ‘Center for Journalism Ethics’ pleit voor ‘Layered Journalism’. Dat bestaat uit een mix van verschillende vormen van journalistiek, waarbij professioneel multimediaal nieuws en analyse wordt gecombineerd met burgerjournalistiek en interactie. Het zou moeten bestaan uit print, radio/televisie en online productieafdelingen. Deze bevatten vervolgens redacties die met de journalisten samenwerken, maar ook nieuws van burgers filteren.

Het Britse nieuwsmedium The Guardian speelt hier al langere tijd op in. In 2009 kon de krant met behulp van crowdsourcing zeer gedetailleerd en accuraat verslag doen van de Britse begrotingsbehandeling. Ze vroegen hun lezers om uit duizenden pagina’s met informatie de meest opvallende data online aan te geven. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het ontstaan van de Guardian Witness. Deze tak van The Guardian richt zich op bijdrages van het publiek. Er worden opdrachten opgezet: van het fotograferen van de bloei van de eerste narcissen tot het opnemen van een recensie van een nieuwe film. Voor verslaggeving gebruikt het ‘live news tie-ins’. Dit houdt in dat als er een live blog wordt gemaakt van een evenement of gebeurtenis het publiek kan bijdragen. Zo sturen leden informatie, foto’s en video’s en kiest The Guardian de meest waardevolle bijdrages uit om op te nemen in de live blog. De content die het publiek levert wordt ook wel ‘User Generated Content’ genoemd en wordt steeds meer ingezet om de grote hoeveelheid data te filteren die het internet levert. Deze multimediale informatievoorziening levert een duidelijke meerwaarde op. Er is voor elk wat wils.

Meer weten over dit onderwerp? De Online News Association heeft samen met Reuters een panel georganiseerd genaamd ‘The Need for Speed’. Hier wordt gediscussieerd over wat de rol van journalisten in het huidige medialandschap zou moeten zijn en over de manier waarop met de enorme hoeveelheid informatie die op het internet verschijnt, moet worden omgegaan.

Auteur: Diederick Wiedemeyer, mediamixx GmbH
volo@mediamixx.net

Sorry, the comment form is closed at this time.